Algemeen

U bent geïnteresseerd in een woonboot? Dan droomt u bijvoorbeeld van een woonark of watervilla met een betonnen casco, woonboot met een ijzeren casco of een woonschip met een ijzeren casco, al of niet zelfstandig varend. Wij gebruiken hiervoor de verzamelnaam woonboot.

Wellicht bent u van plan een woonboot te kopen?

Onze site biedt uitgebreide informatie over alle relevante aandachtspunten op het gebied van waterwonen. Met al uw vragen bent u uiteraard van harte welkom bij uw specialist: Kok Woonbotenmakelaar.

Over Kok Woonbotenmakelaar

Kok Woonbotenmakelaar is al 50 jaar gespecialiseerd in aankoop, verkoop en taxatie van woonboten. Wij mogen ons als familiebedrijf op dit gebied het oudste en meest bekende bedrijf in Nederland noemen. Wij hebben dus zeer veel ervaring en uitgebreide kennis van de woonbotenmarkt. Hans Kok is de eerste officieel beëdigde woonbotentaxateur van Nederland. Jon Kok is speciaal E.M.C.I. gecertificeerd als Makelaar/Taxateur in woonschepen en pleziervaartuigen (zie lid van). Wij taxeren voor u door heel Nederland.

Wij zijn een no-nonsense bedrijf en staan dicht bij de klant

Ons bedrijf bestaat uit een hecht team van vier mensen. Wij zijn zeer flexibel en 7 dagen per week bereikbaar. Wij begrijpen als geen ander dat de periode van aan- of verkoop van een woonboot een spannende, emotionele tijd kan zijn. Wij begeleiden onze klanten hierbij van het moment dat de aan- of verkoop gesloten is t/m de overdracht bij de notaris. Onze betrokkenheid bij dit proces is groot.

De eerste oriëntatie

De meeste mensen staan nog aan het begin van een oriëntatieperiode en hebben behoefte aan zinvolle informatie voordat zij daadwerkelijk tot de koop van een woonboot over gaan.

De woonbotenwereld heeft zijn eigen specifieke kenmerken en het is voor een leek moeilijk om deze materie in een kort tijdsbestek onder de knie te krijgen. Wij zetten hier een aantal essentiële zaken voor u op een rij om wat meer inzage te geven en u daarmee op weg te helpen. Natuurlijk kunnen wij alleen zeer algemene informatie geven en zijn er veel uitzonderingen denkbaar, afhankelijk van de plaatselijke situatie. Als u na het lezen van deze tekst meer informatie of advies wenst over een specifieke woonboot, neemt u dan gerust contact op.

Vroeger

In het verleden ging men vaak op een woonboot wonen als noodoplossing bij gebrek aan een beter alternatief. Het was destijds een zeer eenvoudige woonvorm.

Bovendien was wonen op een woonboot een goedkope oplossing en de bewoners behoorden dan ook niet tot de meest kapitaalkrachtigen in onze maatschappij. Vaak werden de boten ook verplaatst, zodat men op deze manier door het hele land kon trekken.

Dit heeft tot gevolg gehad, dat veel mensen een vooroordeel hadden voor wat betreft woonboten in het algemeen en deze woonwijze al snel associëren met zeer gebrekkig wonen.

De afgelopen 50 jaar is er echter zeer veel veranderd

De woonboten hebben vaste en gelegaliseerde ligplaatsen gekregen. Woonboten staan voor 99% opgenomen in het bestemmingsplan en zijn aangesloten op alle nutsvoorzieningen. Oude woonboten worden veelal vervangen door nieuwe watervilla’s en de bewoners doen veel meer aan onderhoud en verfraaiing.

Tegenwoordig

Watervilla’s door architecten ontworpen en passend in de omgeving, soms wel met 3 verdiepingen, prachtige (varende) woonschepen met werkelijk alle luxe aan boord, al dan niet in combinatie met tuin, schuur en/of garage zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. De huidige woonbootbewoner kiest zeer bewust voor deze unieke woonvorm. Men is gesteld op privacy en vrijheid. Bovendien kunt u een woonboot eenvoudig verbouwen en indelen naar eigen smaak. Dit heeft tot gevolg dat iedere woonboot uniek is.

Wij weten uit ervaring dat 99% van de woonbootbewoners zeer tevreden is en nooit meer anders zou willen. Bent u nog niet overtuigd? Informeer eens bij een willekeurige woonbootbewoner. U krijgt zeker enthousiaste verhalen te horen over het wonen op het water waarbij het woord “vrijheid” vele malen zal vallen.

Negatieve reacties

Welke woonbootbewoner kent ze niet; opmerkingen zoals: woonboten moeten weg, ze schommelen, je hebt altijd koude voeten, je krijgt het niet warm, het is vochtig, hoe ga je dan naar het toilet, ze moeten altijd ijsvrij worden gehouden, ze moeten elk jaar uit het water, enz. Allemaal opmerkingen die allang achterhaald en onjuist zijn en waarmee men alleen maar aangeeft geen idee van de realiteit te hebben. Laat u liever voorlichten door mensen die het écht weten. Als u straks op een woonboot woont en er komen mensen op bezoek met een vooroordeel, dan zullen zij hun mening ongetwijfeld moeten herzien. Zij ontdekken dat u zeer comfortabel leeft in combinatie met een grote vrijheid.

Het is niet voor niets dat het fenomeen “waterwonen” ook bij de ontwikkeling van nieuw te bouwen woonprojecten in populariteit groeit. Er zijn de laatste jaren al veel prachtige projecten gerealiseerd.

Waardevast bezit

De vraag groeit, omdat steeds meer mensen deze woonvorm ontdekken. Het woonbotenbestand in Nederland blijft echter per saldo gelijk zodat het aanbod van woonboten in principe niet toeneemt. In een gezond economisch klimaat en met goed onderhoud van uw woonboot zal de waarde bij verkoop bijna altijd stijgen. Bij economische tegenwind is gebleken dat de woonbotenmarkt minder gevoelig is voor crises dan de huizenmarkt.

Via de link “meer informatie” op deze site treft u nog meer specifieke informatie die van belang is.