Woonschip, woonboot of woonark: wat is het verschil?

Als je op zoek bent naar een unieke manier van wonen, dan is wonen op het water misschien iets voor jou. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een woonschip, woonboot en woonark? In deze blog zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.

Woonschip

Een woonschip is een schip dat is omgebouwd tot woonruimte. Het is vaak een oud vrachtschip, binnenvaartschip of sleepboot dat is omgebouwd tot een comfortabel woonschip. Woonschepen zijn er in verschillende soorten en maten, van kleine schepen tot grote, luxueuze woonschepen.

Een woonschip heeft meestal een stuurhut en een roef, waar vroeger de schipper verbleef. Een woonschip is vaak wat smaller dan een woonboot en je leeft vaak in het voormalige ruim waardoor je niet overal grote ramen hebt omdat je onder of bij de waterlijn verblijft.

Woonboot

Een woonboot is in tegenstelling tot een woonschip niet gebouwd als schip, maar als drijvende bungalow. Woonboten hebben vaak een stalen ponton of dekschuit als basis en zijn daar bovenop gebouwd. Hierdoor zijn woonboten vaak wat breder dan woonschepen. Deze woonboten worden vaak aangeduid bij bestemmingsplannen als vaartuigen.

Een woonboot heeft meestal een plat dak. Binnen is er vaak meer ruimte dan op een woonschip, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor het creëren van ruimte en meestal heb je uitzicht op het water. Woonboten hebben in principe geen motor en kunnen niet (makkelijk) varen.

Woonark

Een woonark lijkt op een woonboot, maar is meestal gebouwd op een betonnen rechthoekig casco. Een woonark ligt daarom altijd op dezelfde plek, want is niet gemaakt om te kunnen varen. Een woonark is vaak groter dan een woonboot en biedt meer ruimte.

Een woonark heeft meestal een plat dak. Binnen is er vaak veel ruimte, waardoor er mogelijkheden zijn voor kamers en verdiepingen. Een woonark heeft nooit een motor  gehad.

Conclusie

Het verschil tussen een woonschip, woonboot en woonark zit hem vooral in de manier waarop ze gebouwd zijn en wat voor ruimte ze bieden. Een woonschip is een omgebouwd schip, een woonboot is bungalow op een drijvende stalen basis en een woonark is een drijvende villa op een betonnen casco. Elke woonvorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om goed na te denken over wat bij jou past. Als woonbotenmakelaar kunnen wij je daarbij helpen en adviseren welke woonvorm het beste past bij jouw wensen.

Benieuwd of wonen in een Woonark, woonschip of woonboot iets voor u is? Neem een vrijblijvend contact met ons op.

NEEM CONTACT OP